Kålpølser på julemenuen

For de fleste sønderjyder skal der kålpølser på bordet i juletiden. Og gerne flere gange. Kålpølsen er nemlig en uundværlig del af både jul og nytår i Sønderjylland. Er du også vild med den røgede pølse, guider vi dig her til, hvordan du bedst tilbereder den rå pølse, og hvad du serverer til.

Er der kål i kålpølser?

Julens helt store spørgsmål. Er der kål i kålpølser? Vi kan hurtigt afsløre, at der IKKE er kål i kålpølser. Vores opskrift på kålpølser går helt tilbage til første generation i Slagter Lampe-familien og laves af både svine- og oksekød og vores helt specielle krydderiblanding. Kålpølsen går rigtig godt til retter med kål, heraf navnet. Men der er altså ikke kål i kålpølser.

Sådan tilbereder du kålpølser

Det er både nemt og hurtigt at tilberede kålpølser til perfektion. Det tager faktisk kun 25 minutter og passer mere eller mindre sig selv. Følg vores guide trin for trin og få saftige kålpølser med et godt bid hver gang.

  1. Bring en gryde med vand i kog. Kom gerne hele peberkorn og laurbærblade i vandet for ekstra smag.
  2. Når vandet koger, tilsættes kålpølserne. Lad dem koge i 5 minutter.
  3. Tag gryden af blusset, og lad kålpølserne trække i det varme vand i 20 minutter.
  4. Tag kålpølserne ud af gryden og server straks. Lad dem ikke ligge i vandet, da det udvander den gode smag.
  5. Server kålpølserne med dit foretrukne tilbehør.

Grillede kålpølser

Kan du også godt finde på at grille, selvom det er vinter og koldt udenfor? Så er du ikke den eneste. Vores kålpølser smager helt fantastisk efter en tur på grillen, hvor de karamelliserer så lækkert og får et sprødt bid. Find vores guide til grillede kålpølser her.

Hvad spiser man til kålpølser?

Kålpølsen er lavet af både svine- og oksekød og har en god røget smag, som passer godt til mange retter. Traditionelt spises kålpølsen til retter med kål, men den røgede pølse kan bruges til meget mere end det. Brug den som smagsgiver i simreretter og supper som erstatning for bacon, det giver en dejlig aromatisk smag. Prøv den også i en gourmethotdog eller på pizza eller rist skiver af pølsen på panden og server som topping til supper og pastaretter. Mulighederne er mange for den sønderjyske klassiker.

Grønlangkål og sukkerkartofler

Den klassiske sønderjyske servering til kålpølsen består af brunede kartofler, grønlangkål og en god sennep.

Læs mere her

Sønderjysk pizza

Den røgede kålpølse giver en fantastisk smag på pizza. Vi har lavet den med kartofler, rosmarin og grøn pesto.

Læs mere her

Blomkålssuppe med knas

Rist tynde skiver af kålpølse på en pande, så de karamelliserer og bliver helt sprøde. Server dem som topping i suppe.

Læs mere her