Er man vokset op med kålpølser som en uundværlig del af menuen til både jul og nytår, er man højst sandsynlig sønderjyde. Så har man sikkert også fået spørgsmålet: Er der egentlig kål i kålpølser? Vi kan hurtigt afsløre, at der IKKE er kål i kålpølser. Kålpølsen går ualmindelig godt til retter med kål, heraf navnet. Men den kan faktisk bruges til meget mere. Den smager bl.a. fantastisk på pizza, i pasta og tærte, på grillen, som sprød topping og meget mere.
Er man vokset op med kålpølser som en uundværlig del af menuen til både jul og nytår, er man højst sandsynlig sønderjyde. Så har man sikkert også fået spørgsmålet: Er der egentlig kål i kålpølser? Vi kan hurtigt afsløre, at der IKKE er kål i kålpølser. Kålpølsen går ualmindelig godt til retter med kål, heraf navnet. Men den kan faktisk bruges til meget mere. Den smager bl.a. fantastisk på pizza, i pasta og tærte, på grillen, som sprød topping og meget mere.
Opskrifter med kålpølse – klassikere og nye favoritter
Leder du efter inspiration til mad med kålpølse? Så er du landet det helt rigtige sted. Her har vi nemlig samlet alle vores opskrifter, der viser, hvor alsidig kålpølsen faktisk er. Du finder både de klassiske retter og nye ideer til frokost og aftensmad – lige fra simremad og salater, til pastaretter, supper, pizza og grillmad. Det hele er nemt at gå til, og du kan hurtigt finde noget, der passer til både smag og anledning.
En sønderjysk specialitet med mange muligheder
Kålpølsen er en ægte sønderjysk specialitet og en fast del af jule- og nytårsmenuen i mange sønderjyske hjem – ofte serveret med grønlangkål og brunede kartofler. Hos Slagter Lampe går opskriften helt tilbage til første generation i slagterfamilien og laves stadig af både svine- og oksekød og vores helt specielle krydderiblanding. Der bliver brugt hele 105 g kød pr. 100 g pølse, så det er med andre ord en rigtig kødfyldt sag. Og selvom navnet måske antyder noget andet, er der ikke kål i pølsen – men den smager fantastisk sammen med det.
Selvom kålpølsen har dybe rødder i traditionen, er den langt fra kun forbeholdt juletiden. Den fungerer mindst lige så godt på grillen, i supper og simreretter, i salater og pastaretter eller på pizza. Her på siden finder du vores bedste opskrifter med kålpølser. Perfekt til dig, der er vokset op med den sønderjyske specialitet, eller dig, der er nysgerrig efter at prøve noget nyt.
Opskrifter på aftensmad med kålpølse
Når du mangler ideer til aftensmaden, er kålpølsen et godt udgangspunkt. Den er fuld af smag og nem at bruge i alt fra hverdagsretter til lidt mere hyggelige weekendmåltider. Har du fx brug for en hurtig løsning på en travl hverdag, har vi forskellige opskrifter, der sikrer, at du får et nemt og smagfuldt måltid. Prøv fx vores pikantpot med Kålpølse, der er mindst lige så nem at lave som en one pot pasta. Vores spinattærte med feta og Kålpølser smager også skønt og tager ikke lang tid at lave.
Har du i stedet god tid og lyst til at lave et måltid, der skal kræses lidt ekstra for, kan du lave en af vores mange gryderetter. Vi er især vilde med karrykål med kartofler og Kålpølse eller kartoffelgryden med aubergine, squash og peberfrugt. Begge retter er gode til de kolde efterårs- og vintermåneder, hvor de luner godt ved middagsbordet.
Smagsgiver til simremad
Kålpølsen fungerer perfekt som smagsgiver til simreretter. I simreretter folder smagen sig for alvor ud, og den røgede smag fra kålpølsen giver en dejlig dybde til retterne. Hos Slagter Lampe har vi lavet vores bud på den franske klassiker coq au vin, hvor vores kålpølse tilføjer ekstra smag til retten. Vi har også en opskrift på fransk landgryde, som skal simre med kålpølse, rødvin og frisk timian. Så hvis du vil servere en lækker simreret, kan du prøve en af disse opskrifter.
Kålpølse-topping til suppe, pasta og meget mere
En god hjemmelavet suppe bliver kun bedre med kålpølse. Brug den enten i mundrette stykker i en minestronesuppe eller som sprød topping på blomkålssuppe, græskarsuppe eller kartoffel-porresuppe. Skær pølsen i tynde skiver eller små tern og steg sprøde på en pande. Det tilføjer en dejlig smag til suppen, giver et sprødt element til retten og mætter godt.
Du kan også bruge de sprøde skiver på pastaretter, fx vores opskrift på pasta med citron, i pitabrød eller på salater. Kun fantasien sætter grænser for de mange anvendelsesmuligheder.
Kålpølser på grillen
Det er ikke kun i de kolde måneder, kålpølsen er på sit højeste. Den er også blevet en fast favorit på grillen om sommeren. Vi anbefaler at grille kålpølsen ved indirekte varme i cirka 20 minutter, indtil pølsen karamelliserer. Server den til en sprød blomkålssalat med feta og æble, en sød melonsalat eller en grøn salat med jordbær.
Perfekt til jul og nytår
Ingen jul og nytår i Sønderjylland uden kålpølser. De er en naturlig del af det sønderjyske julebord og ikke uden grund. Server dem med brunede kartofler og grønlangkål. Find en opskrift på det traditionelle julemåltid her. Hvis du gerne vil prøve noget lidt lettere, har vi også lavet en frisk couscous-salat med rødkål, abrikos og feta, der passer perfekt til kålpølsen, og som sagtens kan nydes i juletiden.
Find din egen favorit
Måske er du vokset op med kålpølse, måske er det første gang, du prøver den. Uanset hvad, håber vi, du finder inspiration her på siden. Vores opskrifter er nemme at gå til og spænder bredt, så der er noget for enhver smag og ethvert niveau. Hvad end du er i humør til noget klassisk eller eksperimenterende, har kålpølsen potentiale til at blive din nye favorit.
God appetit – og god fornøjelse med opskrifterne.